ŠIROKI ASORTIMAN KLIMA UREĐAJA PO POVOLJNIM CIJENAMA! BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 130€! PLAĆANJE DO 36 RATA! 25 GODINA ISKUSTVA!
AKCIJSKA
PONUDA
KLIME PO
SNAZI
KLIME PO
PROIZVOĐAČU
KLIME PO
CIJENI

Servis klima uređaja

Čišćenje klima uređaja: ključ za kvalitetniji zrak i manje troškove

Kod proljetnog pospremanja, često zaboravljamo na čišćenje klima uređaja, a to je važan korak za osiguranje kvalitetnijeg zraka i manjih troškova. Posebno je važno za ukućane s respiratornim problemima. Neredovito održavanje može biti okidač za bolesti dišnih puteva i druge reakcije u organizmu.

Zašto je redovito održavanje klima uređaja važno?

Sigurno ste čuli za legionarsku bolest, atipičnu upalu pluća uzrokovanu bakterijom legionelom koja se može razviti u klima uređajima. Legionela se često nalazi u uređajima za klimatizaciju, hidroterapijskim instalacijama, ovlaživačima zraka i ledomatima. Plijesan može uzrokovati kronični kašalj te iritaciju očiju i kože. Stoga je redovito održavanje i servisiranje klima uređaja ključno za njihovu besprijekornu funkcionalnost i dugovječnost. Osim legionele, klima uređaji su idealno mjesto za razvoj drugih bakterija i plijesni.

Princip rada klima uređaja i onečišćenje

Klima uređaji uvlače zrak iz prostorije, filtriraju ga, hlade i odvlažuju te ga ponovno upuhuju natrag. Tokom ovog procesa, mikroorganizmi se zadržavaju na filtrima i izmjenjivaču topline, stvarajući naslage pogodne za razmnožavanje bakterija.

Održavanje drenažne tave i vanjske jedinice

Drenažnu tavu ili posudu za odvod kondenzata također treba redovito održavati kako bi se uklonile naslage mulja i plijesni. Vanjsku jedinicu treba čistiti od nakupina lišća, trave i prašine.

Kako očistiti filtre?

Filtri u klima uređajima skupljaju prljavštinu i mikrobe. Ako se redovito ne održavaju, mogu se začepiti i skupljati vlagu i plijesan. Za optimalnu učinkovitost klima uređaja, filtri se trebaju redovito čistiti ili zamijeniti.

Koraci za čišćenje filtra:

  1. Isključite klima uređaj iz struje.
  2. Skinite poklopac unutarnje jedinice.
  3. Izvadite filtre i operite ih u toploj vodi.
  4. Posušite filtre i ponovno ih stavite u uređaj.
  5. Poklopac također očistite jer se na njemu mogu nakupiti nečistoće.

Tijekom sezone hlađenja, filtre čistite svakih mjesec ili dva, ovisno o učestalosti korištenja i prisutnosti kućnih ljubimaca.

Kako očistiti izmjenjivač topline?

Izmjenjivači topline unutarnje i vanjske jedinice s vremenom se zaprljaju, što smanjuje učinkovitost klima uređaja. Preporučuje se godišnji pregled i čišćenje izmjenjivača topline od strane stručnjaka.

Priprema za sezonu hlađenja ili grijanja

Prije početka sezone provjerite jesu li filtri očišćeni i pozovite servisera ako održavanje nije obavljeno u posljednjih godinu dana. Također, provjerite vanjsku cijev za ispuštanje kondenzata i uklonite sve prepreke.

Redovito održavanje tijekom sezone

Redovito čistite filtre, dezinficirajte unutarnju jedinicu i vizualno provjeravajte vanjsku jedinicu. Ako primijetite nepravilnosti u radu klima uređaja, obratite se serviseru.

Alati i sredstva za čišćenje klima uređaja

  • Sredstvo za čišćenje klime: biorazgradivo, bezkiselinsko sredstvo za čišćenje zračnih filtera, isparivača i kondenzatora.
  • Sredstvo za dezinfekciju klime: namijenjeno za klima uređaje i opremu za filtriranje zraka.
  • Sprej za dezinfekciju klime: dezodorans i osvježivač zraka.

Kako samostalno očistiti klima uređaj?

Godišnji servis klima uređaja posao je za ovlaštenog servisera, ali periodično čišćenje filtera i isparivača možete obaviti sami:

  1. Izvadite zračni filter.
  2. Operite ga toplom vodom i sredstvom za čišćenje.
  3. Nakon sušenja, našpricajte ga sredstvom za dezinfekciju.
  4. Vratite filter u uređaj.
  5. Usisivačem očistite isparivač.
  6. Isparivač operite sredstvom za pranje i našpricajte sredstvom za dezinfekciju.

Za sve ostale korake obratite se ovlaštenom serviseru klima uređaja.

Zaključak

Održavanje i čišćenje klima uređaja ključno je za vaše zdravlje i optimalan rad uređaja. Redovitim održavanjem osiguravate ugodniji i zdraviji boravak u prostoriji, te smanjujete potrošnju energije i račune za struju. Uložite vrijeme u pravilno održavanje vašeg klima uređaja i uživajte u čistom i svježem zraku tijekom cijele godine.

 

Naš servis vam je na raspolaganju za sva dodatna pitanja:


WEB SHOP KORISNIČKA PODRŠKA

ponedjeljak - petak: 9 - 15h
tel: 021 218 444
mob: 091 212 2014
mail: info@klimabestshop.com

WEB SHOP ODJEL SERVISA

ponedjeljak - petak: 9 - 15h
tel: 021 218 444
mail: servis@klimabestshop.com

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više