ŠIROKI ASORTIMAN KLIMA UREĐAJA PO POVOLJNIM CIJENAMA! BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 130€! PLAĆANJE DO 36 RATA!
AKCIJSKA
PONUDA
KLIME PO
SNAZI
KLIME PO
PROIZVOĐAČU
KLIME PO
CIJENI

Kako izbjeći pogreške pri odabiru klima uređaja?

Andrey_Popov/Shutterstock 

Prilikom velikih temperatura, često Vam ne može pomoći samo obični ili stropni ventilator. Ako želite kupiti novi klima uređaj ili želite zamijeniti stari s novim, svakako pročitajte ovaj članak.

Neka Vas ne prestraše izrazi kao što su kompresori, kondezatori, energetski razredi i drugi čimbenici, kao što su kvadratura i razvod kanala.
 
Naoružani sa samo nekoliko jednostavnih savjeta i provođenje nekoliko minuta istraživanje je sve što Vam je potrebno kako bi svoje iskustvo kupnje pretvorili u uspješno.
 
Ovaj članak će Vam pomoći od osnova do finih detalja kako bi pametno odabrali klima uređaj koji odgovara Vašim potrebama i proračunu.
 
Prvi i najvažniji korak pri velikoj kupnji je pažljivo procjenjivanje Vaših individualnih potreba
 
Postavite si ova korisna pitanja:
  • Koju veličinu klima uređaja zahtijeva Vaš dom?
  • Važan Vam je energetski učinkovit proizvod?
  • Potrebni su Vam mono ili multi split klima uređaji? 
 
Nakon što dobijete odgovore na ova pitanja, možete započeti s istraživanjem i uspoređivanjem proizvoda i brandova klima uređaja. Istraživanje u tom segmentu će Vam značiti razliku između prekomjernog trošenja, plaćanja nepotrebnih popravaka ili kupnje zamjena ranije nego što je potrebno.
 
Ovisno o veličini jedinice za izmjeničnu struju i njenom profilu energetske učinkovitosti, različite jedinice će koristiti različite količine energije, što utječe na Vaš mjesečni proračun. Ne zaboravite u proračun uračunati i troškove isporuke i instalacije, kao i buduće popravke i jamstva. Cjevovod i izolaciju je također potrebno procijeniti i eventualno popraviti za određene vrste jedinica. Bolje je pretjerati s budžetom nego biti iznenađen.
 
Još jedna uobičajena pogreška pri planiranju proračuna je neuzimanje u obzir troškova rada klima jedinice svaki mjesec. Ako Vaš dom trenutačno radi na stropnim ventilatorima i prozorskim jedinicama, središnji zrak mogao bi uzrokovati značajan porast Vašeg računa za energiju. Koristan savjet je da ove brojke uračunate u svoj proračun prije same kupnje.
 
Kupnja klima uređaja s visokom ocjenom energetske učinkovitosti kao što su EER, SEER i CEER mogli bi smanjiti Vaše tekuće mjesečne troškove. Međutim, kompromis može biti da Vaša jedinica u početku košta više. Sve ovisi o Vašem proračunu i onome što odgovara vašim individualnim potrebama.
 
Kućni pregled trebao bi biti jedan od prvih koraka pri kupnji nove klima jedinice. Nakon što ste razradili proračun i dovršili malo istraživanje, važno je zakazati inspekciju doma s potencijalnim pružateljima usluga. Ovaj dio procesa može biti vrlo informativan i može odgovoriti na većinu Vaših pitanja. Smatrajte ovo personaliziranim savjetovanjem kod kuće koje se posebno bavi vašim individualnim potrebama s najtočnijim informacijama. Tijekom pregleda, profesionalac bi trebao prošetati kućom ili stanom, istražiti Vašu staru jedinicu, ako je imate, a možda provjeriti Vaš tavan i kanale. Odatle mogu provjeriti koja Vam veličina jedinica treba na temelju kvadrature i procijeniti električne elemente, kanale i druge čimbenike, poput izolacije i prozora.
 
Kućni pregled savršeno je vrijeme da dobijete preporuke i izrazite svoje brige. U ovom trenutku u procesu nema glupih pitanja. Stručnjak bi trebao moći odgovoriti na sva ova pitanja i dati vam druge korisne savjete.
 
Inspekcija doma također je vrijeme da prođete kroz proces instalacije. Obavezno pitajte o odlaganju svoje stare jedinice, ako je imate. Također, uzmite u obzir koliko će vremena trajati instalacija. Uobičajene instalacije mogu trajati do osam sati, obično ne traju dulje od jednog dana. Osigurajte da su predmeti uklonjeni s puta kako bi tehničari mogli doći do pravog područja, posebno na tavanima i drugim teško dostupnim mjestima.
 
Bez obzira jeste li ekološki aktivist ili lovac na povoljne cijene, nemojte odbaciti energetski učinkovite proizvode samo zato što bi mogli koštati više. Kupnja energetski učinkovite jedinice za izmjeničnu struju može se činiti kao skuplja opcija, ali s vremenom možete vratiti dio tog novca na svom računu za energiju. Nažalost, klima uređaji ne čine nikakvu uslugu prirodi, kada je u pitanju okoliš. Velike količine energije potrebne za rad jedinica rezultiraju sagorijevanjem više fosilnih goriva i doprinose onečišćenju zraka. Osim toga, mnogi proizvođači koriste fluorougljikovodike u klimatizacijskim jedinicama, koji često mogu iscuriti tijekom popravaka ili odlaganja i postati štetni staklenački plin. Iako stopa staklenačkih plinova koju stvaraju fluorougljikovodici nije tako visoka kao kod drugih zagađivača poput ugljičnog dioksida, oni su izuzetno štetni i doprinose globalnom zagrijavanju. Zbog toga su popravljanje curenja i odgovorno zbrinjavanje ključni i treba ih shvatiti ozbiljno.
 
 
Može se očekivati da će mnoge AC jedinice trajati između 10 i 25 godina. Uz novu tehnologiju, većina proizvoda je učinkovitija nego prije deset godina, ali to nisu jedine promjene. Dok istražujete robne marke i proizvode, razmotrite sljedeće i ono što bi Vam moglo odgovarati: programilne termostate, razine buke, recenzije te ocjene i smjernice.
 
Ne zaboravite razgovarati s prijateljima i obitelji prije kupnje. Oni mogu biti vrijedan izvor informacija. Osobna iskustva i preporuke mogu biti od velike važnosti pri kupnji, a mogu pružiti i neku iznutrašnju perspektivu o određenim markama, različitim tvrtkama, pa čak i neočekivanim troškovima. Obavezno pitajte prijatelje i obitelj koji su nedavno kupili klima uređaj jer se tehnologija drastično promijenila u posljednjih pet do deset godina, a vi ne želite zastarjele informacije.  
 
Ocjene su važne jer mogu pružiti rani uvid u cjelokupni proces kupnje. Mnogi važni čimbenici izvan cijene i pouzdanosti proizvoda mogu utjecati na vaše iskustvo kupnje nove AC jedinice. Na primjer, mogli biste potrošiti veliki iznos na najbolje ocijenjeni artikl, ali ako je isporuka nepouzdana i instalacija neprofesionalna, vaš bi novac mogao biti bačen uzalud.

Osim toga, dobra služba za korisnike i ljubazni zaposlenici mogu samo odvesti proizvođača toliko daleko kada je u pitanju skupa oprema. Samo zato što je inspekcija doma bila učinkovita ne znači da je i jedinica učinkovita. Uvijek je dobra ideja pitati za preporuke i pročitati recenzije. U najmanju ruku, ocjene vam mogu dati ideju o tome na što trebate paziti i koje probleme treba udvostručiti. Ako vam ocjena daje do znanja da je postupak instalacije trajao dulje nego inače, možete to planirati unaprijed i uštedjeti si probleme. Kroz ocjene i recenzije također možete saznati koliko se tvrtka dobro nosi s tekućim održavanjem kao što je čišćenje i popravci kondenzatora. Svakako se na početku procesa raspitajte o naknadnom održavanju, rješavanju problema i drugim uslugama koje provode instalateri.
 
Pravilna instalacija je važna ako želite da vaš uređaj traje i ne zagađuje okoliš. Zato je pametno raditi sa specijaliziranom tvrtkom, kao što je Advena d.o.o., s 23 godine rada i iskustva u klimatizaciji.
 
 
Određivanje veličine vaše klimatizacijske jedinice ovisit će o nekoliko čimbenika: kvadraturi vašeg doma, zoni u kojoj živite (što znači klima i prosječna temperatura), broju prozora koje imate, vašoj izolaciji i kanalima.
 
Također možete pogrešno pretpostaviti da je veći AC bolji, što može biti skupa zabluda. Ako instalirate jedinicu koja je prevelika, izlažete se riziku od takozvanog kratkog ciklusa. To je kada jedinica prebrzo hladi područje, ali nema dovoljno vremena za odvlaživanje zraka, što može rezultirati češćim paljenjem i gašenjem vašeg sustava i vjerojatnijim pregorijevanjem. Ako se vaša jedinica gasi i ponovno pokreće svakih pet do 10 minuta, to može povećati vaš račun za energiju i opteretiti vašu opremu. Ovo su uobičajeni problemi koji se mogu popraviti, ali preveliku jedinicu mnogo je teže riješiti i treba je izbjegavati od samog početka.

Još jedna uobičajena pogreška koju kupci čine je jednostavna zamjena trenutne jedinice s istom veličinom bez istraživanja ili dvostruke provjere. Samo zato što je netko prije vas kupio krivu veličinu ne znači da morate slijediti taj primjer. Nadalje, stvari se mijenjaju ako ste dodali prostorije, poboljšali izolaciju ili su vaši kanali dotrajali. Možda ćete morati ponovno procijeniti.
 
Rutinsko održavanje bilo kojeg teškog ili skupog proizvoda uvijek je dobra ideja. Zajamčeno je da će doći do normalnog trošenja i troškovno je isplativije uhvatiti male probleme rano prije nego što se pretvore u veće probleme. Ne zaboravimo da klima uređaji obično rade dulje vrijeme i da se obično skladište izvan kuće, gdje su osjetljivi na elemente kao što su ekstremni vremenski uvjeti ili čak jednostavno lišće i krhotine. 

Rutinsko održavanje može uključivati ​​promjenu starih filtara zraka, pokvarenih ili zaglavljenih ventilatora kompresora, curenje rashladnog sredstva i još mnogo toga. Ove probleme obično nećete prepoznati iz svog doma sve dok se ne pogoršaju i dovedu do kompliciranijih problema, zbog čega se preporučuju česti pregledi stručnjaka. Zapravo, neki proizvođači čak predlažu rutinsko podešavanje jednom godišnje kako bi vaš HVAC bio u vrhunskom stanju. Osim toga, kako bi jamstvo na kupljeni klima uređaj vrijedilo, obavezan je godišnji servis od ovlaštenog servisa za montažu. Također, ne zaboravite i registrirati Vaš uređaj u predviđenom roku za instalaciju, ako postoji opcija dodatnog jamstva, ovisno o proizvođaču klima uređaja za koji ste se odlučili.
 
 


 

 


Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više