Nalazite se ovdje: Klimatizacija > Ventilkonvektori

Ventilkonvektori

Ventilokonvektori (eng. fan coil) se sastoje od izmjenjivača topline, ventilatora i filtra ugrađenih u jedno kućište. Izmjenjivač je pri tome izveden kao cijevni s lamelama (Cu-AI izmjenjivači) i unutar njega struji prijenosnik energije - voda. Ventilatorom se ostvaruje prisilno strujanje zraka iz prostorije preko izmjenjivačkih ploha, čime se zrak hladi ill grije, ovisno o tome struji li kroz izmjenjivač hladna ili topla voda.


Voda struji u zatvorenom krugu:
 

  • u slućaju hlađenja:

         * rashladni agregat (koji osigurava hladnu vodu)
                + polazni voct (voda)
                + ventilokonvektor
                + povratni vod (voda)
                + rashladni agregat

  • u slućaju grijanja:

         * kotlovnica (koja osigurava toplu vodu)
                + polazni
                + vod (voda)
                + ventilokonvektor
                + povratni vod (voda)
                + kotlovnica.


Za grijanje vode može poslužiti kotlovnica, toplinska podstanica, dizalica topline ltd. Polazne, odnosno povratne temperature tople vode najčešće iznose 60/50 °C ili 55/45 °C, dok temperatura koja je uobičajena kod radijatorskog grijanja (90/70 °C) nije preporučljiva.
Cjevovodi su najčešće bakreni, ali se u posljednje vrijeme koriste i višeslojne cijevi s gotovim spojnim i prijelaznim elementima. Ventilo­konvektor se na cjevovod najčešće spaja fleksibilnim spojem, pri čemu se ugrađuju i ventili kako bi se omogućio popravak uređaja (tj. postoji mogućnost odvajanja uredaja bez ispustanja vode i pražnjenja instalacije).

Sustav može biti dvocijevni ili četverocijevni. Kod dvocijevnog se sustava (il. 5.31) postavljaju dvije cijevi - polazni i povratni vod, čime se ostvaruje cirkulacija tople ili hladne vode u zatvorenom krugu. Instalacija tada služi za sezonski rad: kada je potrebno hlađenje kroz cjevovod struji hladna voda, a kada je potrebno grijanje - topla voda. Ventili, razdjelnici i ostala oprema koja omogućava prebacivanje sustava sa zimskog na Ijetni način rada uobičajeno se nalazi u strojarnici ili kotlovnici.

Ventilokonvektori koji služe za rad u dvocijevnom sustavu imaju samo jedan izmjenjivac topline kroz koji struji hladna ili topla voda. Četverocijevni sustavi (il. 5.32) imaju četiri cijevi - dva polazna voda i dva povratna voda, tj. poseban par vodova za toplu i hladnu vodu. U takvom je sustavu po zelji moguće hladenje ili grijanje jer postoje dva izmjenjivača topline: jedan za toplu, a drugi za hladnu vodu. Takva instalacija i uredaji su, naravno, skuplji, ali pružaju potpunu ugodnost.


Kalkulator za izračun potrebne snage klime

Ukoliko niste sigurni koju rashladnu snagu klima uređaja trebate za Vaš prostor možete je izračunati pomoću ovog kalkulatora. Preporučena snaga se odnosi na standardne uvjete rada i stambeni prostor. Za sve ostalo molimo pošaljite nam upit i naš tim inženjera će Vam izračunati potrebnu snagu i adekvatno tome ponuditi uređaj kakav zahtijeva Vaš prostor.

Podatci o prostoru
U ovaj obrazac upišite dimenzije prostora koji želite klimatizirati, a mi ćemo Vam izračunati minimalnu snagu klima uređaja (prosječni uvjeti rada) za Vaše potrebe.

Dužina m
Širina m
Visina m
Vašem izračunu odgovara: 0 kW

Zbog ulaska RH u eurozonu od 1.1.2023. sve cijene izražene u HRK preračunate su prema fiksnom tečaju konverzije: 1 € = 7,53450 kn